Przejdź do treści
Klucze do mieszkania i umowa sprzedaży na biurku notariusza — sprzedaż mieszkania bez zgody małżonka

Sprzedaż mieszkania bez zgody małżonka — kiedy zezwoli sąd?

Prawo rodzinne • 5 listopada 2026

Małżonek nie chce wyrazić zgody na sprzedaż mieszkania albo nie ma z nim kontaktu? Wyjaśniamy, kiedy sąd zezwoli na sprzedaż (art. 39 k.r.o.) i co zmienia rozwód lub separacja.

Czy można sprzedać wspólne mieszkanie bez zgody współmałżonka?

Jeśli mieszkanie należy do majątku wspólnego, do jego sprzedaży potrzebna jest zgoda drugiego małżonka. Gdy małżonek odmawia albo porozumienie z nim jest bardzo utrudnione, pozostaje wniosek do sądu o zezwolenie na sprzedaż mieszkania bez zgody małżonka (art. 39 k.r.o.). Sąd udziela go, jeżeli dokonania czynności wymaga dobro rodziny.

Wyjaśniamy, kiedy zgoda jest wymagana, co grozi sprzedażą bez niej i jak wygląda postępowanie sądowe. Omawiamy też, co zmienia rozwód lub separacja. Opisujemy stan prawny na 26 października 2026 r.


Kiedy potrzebna jest zgoda małżonka? (art. 37 k.r.o.)

Każdy z małżonków może co do zasady samodzielnie zarządzać majątkiem wspólnym (art. 36 § 2 ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy, dalej: k.r.o.). Najważniejsze czynności wymagają jednak współdziałania. Zgodnie z art. 37 § 1 k.r.o. zgoda drugiego małżonka jest potrzebna do dokonania:

  1. czynności prawnej prowadzącej do zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia nieruchomości lub użytkowania wieczystego, jak również prowadzącej do oddania nieruchomości do używania lub pobierania z niej pożytków;
  2. czynności prawnej prowadzącej do zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia prawa rzeczowego, którego przedmiotem jest budynek lub lokal;
  3. czynności prawnej prowadzącej do zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia i wydzierżawienia gospodarstwa rolnego lub przedsiębiorstwa;
  4. darowizny z majątku wspólnego, z wyjątkiem drobnych darowizn zwyczajowo przyjętych.

Sprzedaż mieszkania stanowiącego odrębną nieruchomość mieści się w pkt 1, a sprzedaż spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w pkt 2. W przypadku mieszkania będącego odrębną nieruchomością zgoda jest potrzebna także do jego obciążenia, np. hipoteką, i do oddania go do używania, np. w najem.

Mieszkanie z majątku osobistego

Wymóg zgody z art. 37 k.r.o. dotyczy zarządu majątkiem wspólnym. Mieszkanie kupione przed ślubem albo odziedziczone należy co do zasady do majątku osobistego (art. 33 pkt 1 i 2 k.r.o.), więc do jego sprzedaży zgoda małżonka nie jest wymagana. Drugi małżonek ma jednak prawo korzystać z takiego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny (art. 28(1) k.r.o.).


Co grozi sprzedażą mieszkania bez zgody małżonka?

Umowa zawarta bez wymaganej zgody nie jest od razu ani ważna, ani nieważna. Art. 37 § 2 k.r.o. stanowi: „Ważność umowy, która została zawarta przez jednego z małżonków bez wymaganej zgody drugiego, zależy od potwierdzenia umowy przez drugiego małżonka.” Druga strona umowy może wyznaczyć małżonkowi odpowiedni termin do potwierdzenia i po jego bezskutecznym upływie staje się wolna (art. 37 § 3 k.r.o.).

Jednostronna czynność prawna dokonana bez wymaganej zgody drugiego małżonka jest nieważna (art. 37 § 4 k.r.o.). Ochronę osób trzecich działających w dobrej wierze reguluje art. 38 k.r.o. Odsyła on do przepisów o ochronie osób, które w dobrej wierze dokonały czynności prawnej z osobą nieuprawnioną do rozporządzania prawem.


Zezwolenie sądu na sprzedaż mieszkania (art. 39 k.r.o.)

„Jeżeli jeden z małżonków odmawia zgody wymaganej do dokonania czynności, albo jeżeli porozumienie z nim napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody, drugi małżonek może zwrócić się do sądu o zezwolenie na dokonanie czynności. Sąd udziela zezwolenia, jeżeli dokonania czynności wymaga dobro rodziny.” (art. 39 k.r.o.)

Przepis obejmuje więc dwie sytuacje:

  • odmowę zgody, gdy małżonek wie o planowanej sprzedaży i jej nie akceptuje,
  • trudne do przezwyciężenia przeszkody w porozumieniu, np. długi wyjazd za granicę bez kontaktu, nieznane miejsce pobytu albo choroba, która utrudnia porozumienie.

Dobro rodziny — kluczowe kryterium

Do zezwolenia nie wystarczy wykazać, że zgody brakuje. Sąd udziela go wtedy, gdy sprzedaży wymaga dobro rodziny. We wniosku warto wykazać konkretny cel transakcji, na przykład:

  • spłatę zadłużenia obciążającego rodzinę, np. zaległości kredytowych,
  • zamianę mieszkania na tańsze w utrzymaniu albo lepiej dopasowane do potrzeb dzieci,
  • sfinansowanie leczenia lub innych pilnych potrzeb rodziny.

Dobro rodziny obejmuje także drugiego małżonka i dzieci. Dlatego warto wyjaśnić, gdzie rodzina zamieszka po sprzedaży i na co zostaną przeznaczone uzyskane pieniądze.

Gdy małżonek jest ubezwłasnowolniony

Art. 39 k.r.o. dotyczy małżonków, między którymi trwa wspólność majątkowa. Ubezwłasnowolnienie jednego z małżonków powoduje z mocy prawa powstanie rozdzielności majątkowej (art. 53 § 1 k.r.o.). W takiej sytuacji zastosowanie mają inne przepisy.


Wniosek o zezwolenie na sprzedaż — krok po kroku

  1. Sąd. Sprawę rozpoznaje sąd rejonowy w postępowaniu nieprocesowym (art. 507 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. – Kodeks postępowania cywilnego, dalej: k.p.c.). Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, wyłącznie właściwy jest sąd miejsca zamieszkania wnioskodawcy (art. 508 § 1 k.p.c.).
  2. Treść wniosku. Wniosek powinien dokładnie opisać mieszkanie (np. numer księgi wieczystej), planowaną czynność i jej warunki, np. minimalną cenę. Trzeba też wyjaśnić, dlaczego zgody brakuje i dlaczego sprzedaży wymaga dobro rodziny.
  3. Opłata. Opłata stała od wniosku o wszczęcie postępowania nieprocesowego wynosi 100 zł (art. 23 pkt 1 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych, dalej: u.k.s.c.).
  4. Stanowisko drugiego małżonka. Sąd może udzielić zezwolenia dopiero po umożliwieniu złożenia wyjaśnień małżonkowi wnioskodawcy, chyba że jego wysłuchanie nie jest możliwe lub celowe (art. 565 § 1 k.p.c.).
  5. Umowa u notariusza. Gdy postanowienie stanie się prawomocne, wnioskodawca może zawrzeć umowę sprzedaży w granicach udzielonego zezwolenia.

Sprzedaż mieszkania w trakcie rozwodu, po rozwodzie i w separacji

W trakcie sprawy rozwodowej

Do uprawomocnienia się wyroku rozwodowego trwa małżeństwo, a z nim wspólność majątkowa. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy wcześniej powstała rozdzielność majątkowa, np. z umowy w formie aktu notarialnego (art. 47 § 1 k.r.o.) albo z wyroku sądu (art. 52 k.r.o.). Dopóki wspólność trwa, obowiązują zasady z art. 37–39 k.r.o.

Po rozwodzie lub orzeczeniu separacji

Orzeczenie separacji powoduje powstanie rozdzielności majątkowej (art. 54 § 1 k.r.o.), a prawomocny rozwód kończy wspólność ustawową. Do majątku, który był nią objęty, stosuje się odpowiednio przepisy o wspólności majątku spadkowego (art. 46 k.r.o.). Te z kolei odsyłają do przepisów o współwłasności w częściach ułamkowych (art. 1035 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny, dalej: k.c.).

Do sprzedaży całego mieszkania potrzebna jest wtedy zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd (art. 199 k.c.). Opłata od takiego wniosku wynosi 100 zł (art. 39 ust. 2 pkt 3 u.k.s.c.).

Inną drogą jest podział majątku wspólnego po rozwodzie. Opłata od wniosku o podział wynosi 1000 zł, a 300 zł, gdy wniosek zawiera zgodny projekt podziału (art. 38 u.k.s.c.).


Na co zwrócić uwagę?

  • Brak zgody to nie koniec drogi. Odmowa małżonka nie przesądza sprawy, jeśli sprzedaży wymaga dobro rodziny (art. 39 k.r.o.).
  • Sprzeciw wobec czynności. Małżonek może sprzeciwić się czynności zarządu majątkiem wspólnym zamierzonej przez drugiego (art. 36(1) § 1 k.r.o.). Przepis przewiduje wyjątki, m.in. dla czynności w bieżących sprawach życia codziennego. Także wtedy można zwrócić się do sądu, bo art. 36(1) § 3 k.r.o. odsyła do art. 39.
  • Ochrona przed działaniami małżonka. Z ważnych powodów sąd może na żądanie jednego z małżonków pozbawić drugiego samodzielnego zarządu majątkiem wspólnym (art. 40 k.r.o.). Może też postanowić, że do czynności z art. 37 § 1 k.r.o. zamiast zgody małżonka potrzebne będzie zezwolenie sądu.
  • Precyzyjne warunki. Opisanie we wniosku ceny i przeznaczenia pieniędzy pozwala sądowi ocenić, czy sprzedaż służy rodzinie.

Kiedy warto skonsultować się z adwokatem?

Sprawy o zezwolenie na czynność wymagają pokazania sądowi, że sprzedaż służy rodzinie, a nie tylko jednemu z małżonków. Pomoc prawnika bywa przydatna, gdy:

  • małżonek odmawia zgody, a sprzedaż jest potrzebna, np. do spłaty długów,
  • nie ma kontaktu z małżonkiem przebywającym za granicą,
  • sprzedaż mieszkania łączy się z rozwodem, separacją lub podziałem majątku.

W takich sytuacjach warto skorzystać z pomocy adwokata w sprawach o podział majątku.


Podsumowanie

  • sprzedaż mieszkania z majątku wspólnego wymaga zgody drugiego małżonka (art. 37 § 1 k.r.o.),
  • umowa zawarta bez zgody zależy od jej potwierdzenia przez drugiego małżonka (art. 37 § 2 k.r.o.),
  • gdy małżonek odmawia albo porozumienie jest bardzo utrudnione, sąd może zezwolić na sprzedaż, jeżeli wymaga tego dobro rodziny (art. 39 k.r.o.),
  • wniosek kosztuje 100 zł i trafia do sądu rejonowego miejsca zamieszkania wnioskodawcy,
  • po rozwodzie lub separacji stosuje się przepisy o współwłasności (art. 199 k.c.) albo przeprowadza podział majątku.

Jeśli planujesz sprzedaż mieszkania, a małżonek nie wyraża zgody, zachęcamy do kontaktu z kancelarią adwokacką.


Ciekawostka prawnicza

Zgoda małżonka jest potrzebna nie tylko do sprzedaży nieruchomości, ale też do jej kupna. Art. 37 § 1 pkt 1 k.r.o. obejmuje wprost czynność prawną prowadzącą do „odpłatnego nabycia nieruchomości”. Jeśli jeden z małżonków kupi mieszkanie do majątku wspólnego bez zgody drugiego, ważność umowy zależy od jej potwierdzenia przez drugiego małżonka (art. 37 § 2 k.r.o.).

Najczęściej zadawane pytania

Nie, jeśli mieszkanie należy do majątku wspólnego. Do jego sprzedaży potrzebna jest zgoda drugiego małżonka (art. 37 § 1 k.r.o.), a umowa zawarta bez niej zależy od jej późniejszego potwierdzenia (art. 37 § 2 k.r.o.). Te same zasady dotyczą żony, która chce sprzedać mieszkanie bez zgody męża.

Nie. Mieszkanie nabyte przed powstaniem wspólności należy do majątku osobistego (art. 33 pkt 1 k.r.o.), a wymóg zgody z art. 37 k.r.o. dotyczy majątku wspólnego.

Opłata stała od wniosku wynosi 100 zł (art. 23 pkt 1 u.k.s.c.). Wniosek składa się do sądu rejonowego miejsca zamieszkania wnioskodawcy (art. 507 i art. 508 § 1 k.p.c.).

Tak, ale do uprawomocnienia się wyroku rozwodowego wspólność majątkowa zwykle trwa. Potrzebna jest więc zgoda drugiego małżonka albo zezwolenie sądu (art. 37 i art. 39 k.r.o.), chyba że wcześniej powstała rozdzielność majątkowa.

Brak kontaktu może stanowić trudną do przezwyciężenia przeszkodę w porozumieniu (art. 39 k.r.o.). Wtedy można złożyć wniosek o zezwolenie na sprzedaż i wykazać, że wymaga jej dobro rodziny.

NASTĘPNY ARTYKUŁPowrót do nazwiska panieńskiego bez rozwodu i po śmierci męża